Termékek

Tisztelt Megrendelőnk!

Magyarország sajtkultúrája még nagyon sok kívánnivalót hagy maga után.

Szeretnénk abban segítséget nyújtani Önöknek, hogy jelenlegi sajt választékukat szélesíteni tudják, hogy a sajtválaszték gazdagabb legyen, mint ahogy a hazai borválaszték is megnövekedett a minőségi borokon keresztül, ami jótékonyan hatott a magyar borfogyasztásra is.

Ahogy tartanak fehér, rosé és vörös, valamint száraz, félédes és édes borokat, úgy szeretnénk az Önök választékát is színesíteni kecske és tehénsajt ajánlatunkkal.

Kecskesajtok között találni előételnek alkalmasat, sajttálra valót, de grillezhető kecskesajtot is, de ne lepődjenek meg a desszertként ajánlott kecskesajt olvastán sem. Nyílván ehhez kellemesen harmonizálnak az édes borok.

Sajtjaink hosszan érleltek, így ízük, zamatuk hosszan megmarad a szájban, hozzá harmonizáló borok társaságában kiváló gasztronómiai élményt nyújtanak. Ezekből a sajtokból egy-egy sajt adagba maximum 1-1,5 dkg adagolása célszerű, markáns zamatuk és töménységük okán.

Amikor az adagokat és azok árát kalkulálják ezzel a mennyiséggel nyugodtan számolhatnak.

Sajttányérra egy, maximum két féle kecskesajtot ajánlatos tenni. Ezek válogatásánál egy fűszeres és egy érlelt kecskesajtot érdemes kínálni. Egyszerre sohasem két fűszerest, vagy két érlelt kecskesajtot.

Sajttálra (egy sajtadagra gondolok) felhelyezett sajtokat sajtóra-szerűen érdemes elhelyezni. Ezalatt azt értem, hogy a kínálni kívánt sajtokat érési állapotuknak megfelelő sorrendbe kínáljuk. Kevésbé érettől az érett sajtok felé haladjon a sajtok sorrendje.

Szeretném figyelmükbe ajánlani a sajthárfa használatát, mellyel a féllágy sajtokat, így a kecskesajtokat is könnyedén és szépen lehet szeletelni.

Téves az a hiedelem, hogy a kecskesajtokhoz csak vörös borok harmonizálnak. Kecskesajtokhoz éppen úgy illenek a fehérborok, rosék, mint a vörös borok.

Az Önök által kiválasztott kecskesajtokhoz szívesen segítünk megfelelően harmonizáló borokat keresni.


Nagyon köszönöm, hogy ajánlásomat végig olvasta!

Buzás Attila Sándor

Sajtok:

Francia farmer kecskesajtokhoz hasonlóan kézi formázásúak a kecske és a tehénsajtok. Darabonkénti súlyuk így tágabb határok között mozog.

Fogyasztás előtt 40-50 perccel vegyük elő a hűtőből, éléskamrából. Az étkező hőmérsékletét átvéve szinte elolvad szánkban és így adja a legízletesebb aromát.

Az azonos érlelésű és eltérő alakú és méretű sajtok más íz világot nyújtanak, mert a sajtok érését a sajttészta mennyisége is befolyá­solja.

Sajtokat állategészségügyileg évente ellenőrzött, minden fertőző betegségtől mentes kecskeállománytól fejt, csíraszegény tejből készítjük.

Zsírtartalma 3,3%, fehérjetartalma: 3,0%.

A sajtok szárazanyagra vetített zsírtartalma 30-33%

A tehén sajtok, csak Őrségben, hagyományosan takarmányozott és tartott magyar tarka tehenek teljes tejéből készülnek.

Chevrett

Kékpenésszel érlelt, pikáns sajt különlegesség, felületén képződött penész réteg fogyasztható.

Súlya: 50-70 gr/db Eltartható: 3-5 hónapig, +5 - +10 fokon.

Chevrofort

Kék (roquefort) és rouge penésszel érlelt, pikáns ízű sajt különlegesség, felületén képződött penész réteg fogyasztható. Igényesebb helyen grillezésre is használható.

Súlya: 500-1.000 gr/db Eltartható: 10-12 hónapig, +5 - +10 fokon.

Csemege borsos

Rúzspenésszel enyhén érlelt, tarka borssal ízesített kecskesajt.

Súlya: 100-120 gr/db

Foghagyma bundában

Kecskesajt készítése közben egy gerezd foghagymát csempésztünk bele a sajttésztába. Érlelés közben sajt átveszi a foghagyma aromáját. Kellemesen fokhagymás, nem durva a íze. A benne levő fokhagyma csókálló. Elfogyasztása után nem kell tartanunk attól, hogy érezni lehetne a foghagyma illatot leheletünkön.
Érlelés közben tökmagolajjal mosogatjuk a sajtot.

Súlya: 90-110 gr/db Eltartható: 2-3 hónapig

Gourmet kecskesajtkrém

Érett kékpenészes sajtokból készített sajtkrém, mely vajjal, margarinnal kikeverve igen kellemes gasztronómiai élményt nyújt.
Ajánlott keverési arány 1 : 3, 1 : 4

Eltartható: 12-14 hónapig, tárolás közben az érés miatt tovább erősödik a csípős íz, ilyenkor több vajat is elbír.

Őrségi fűszeres

Fűszeres tökmagolajban érlelt sajt falatkák. Használható saláták készítésénél, de olíva olajos hígítás szükséges töménysége miatt.

Az üvegben érlelt sajtdarabkák súlya 90 gramm. Eltartható: 2-3 évig

Őrségi mamuttalp

Félkemény, parmezánjellegű tehénsajt, mely 5-6 hónapos érlelés után éri el markáns ízeit. Reszelhető tészták, saláták ízesítésre.

Súlya: 1.000-1.200 gr/db Eltartható: Tíz - tizenegy hónapig.

Őrségi natur roll

Henger alakú félkemény kecskesajt, mely kiválóan alkalmas grillezésre, ételek díszítésére.

Súlya: 200-250 gr/db Eltartható: 1-2 hónapig, +5 - +10 fokon.

Őrségi tehénlepény

Tehéntejből készített félkemény sajt, melyet rouge penésszel történő érleléssel tesszük igazán élvezetessé. Markáns íze hosszan a szájban marad.

Súlya: 0,5-0,6 kg Eltartható: 40 - 60 napig

Rózsahegyi fűszeres

Az enyhén érett, sós kecskesajtot gyógy­növény­keverékkel ízesítjük, majd pedig tovább érlelhető, míg camembert penész át nem szövi a növényszár­darabkákat.

Súlya: 100-130 gr/db Eltartható: 3-4 hónapig, +4 - +8 fokon.

Szentlászlói

Szokott formától eltérő, kékpenésszel érlelt búza szalmával vagy fapálcikával megerősített testű 20 - 22 cm magas pikáns ízű sajt. A szalma mellett a sajt belsejében is enyhe érés folyik.

Súlya: 200-250 gr/db Eltartható: 3-4 hónapig, +4 - +8 fokon.


És a végére, bár nem sajt, de egy igazi különlegesség:

Vindölös gidamáj

Egy kis történelem:

Gyerekkoromban, még a tehetősebb embereknek sem volt hűtőszekrénye. A nagyobb városokban volt ismert a jégszekrény, melynek egyik felébe a jeget vásárolták, naponta - két naponta, míg másik felébe a hűteni vágyott ételt helyezték. Vidéken ez elképzelhetetlen volt.

Az Őrségben, Vas-, Zala- megyékben, és Szlovénia egyes területén ismert volt a vindölös hús fogalma. Disznóvágáskor az eltenni kívánt húsféleségeket azon frissiben megsütötték és a zsírosbödönben tárolt zsír közé rakták, úgy, hogy ne érintkezzen levegővel.

Ezt a zsírosbödönt hívták, hívják mai napig vindölnek (vindely, vindöly vidékenként változó). Innen az elnevezés.

Ha kihűlt padlásra, pincébe tették, hogy lehetőleg a zsír se romoljon meg. Így a decemberben levágott sertés húsából márciusban, áprilisban és még elvétve májusban is lehetett fogyasztani. Amikor a húst kivették a zsírból, a zsírt gondosan elrendezték, hogy a többi húst ne érje levegő. Amit pedig kivettek a zsírból, azt átsütötték és frissként lehetett fogyasztani.

...és a termék:

Fenti emlékeim és szinonimájára készítem a vindölös gidamájat melyet mangalicazsírban sütök ki. Azt hiszem valamennyien ismerjük a finom libamájas zsíroskenyeret.

Én nagyon szeretem. Ez adta az ötletet, hogy gidamájból hamis libamájat készítsek, és vindölbe rakjam.

Fogyasztás előtt nem kell felmelegíteni, csak finom megkent kenyérre rátenni egy vékony szelet májat. Az ízélménye nem sokkal marad el a libamájtól!

kb. 8-10 dkg/adag méretben kerül forgalomba.