Hogyan is élnek nálunk a kecskék:

Kevesen szoktak beszélni az állataikról.
A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók.
Ahhoz, hogy ezek ellenkezőjéről meggyőzzem Önöket el kell látogatni hozzánk. Ugyanis a kecskéinket igyekszünk természetes körülmények között tartani.
Ugyan van istállójuk, etetjük őket, fedeztetésüket irányítjuk, de nem avatkozunk be mesterségesen semilyen probléma esetén az állatok életébe. Nem használunk antibiotikumokat gyógyításhoz, csak növényi kivonatokat adunk, azt is csak ha nagyon szükséges.
Mondhatná valaki, hogy bio állatok. Nem szeretem használni ezt a kifejezést, mert amikor én tanultam az állattenyésztést, akkor az volt a követendő irány, amit ma bio-nak neveznek.
Mindent megteszek, hogy jót és elegendőt kapjanak az állatok, mégis előfordulhat, hogy megbetegednek ( bár nálunk ez nagyon ritkán fordul elő).
Folyamatosan ellenőrző vizsgálatokat végez dr. Avas Árpád állatorvos, aki kiváló diagnoszta. Tavaly az istállók mellett úgy végzett császármetszést az egyik anyakecskén, hogy eredményeképpen az anyakecske idén problémamentesen megellett.
Évente háromszor féregtelenítjük a kecskéket - kicsitől nagyig, mert ezt feltétlenül szükséges az életben maradásuk érdekében.
A kecske azzal együtt, hogy elsőként háziasította az ember, sokat megőrzött vadon élő társainak szokásaiból.
Például előfordul, hogy nem az istállóban elli meg gidáját, hanem valahol a legelőn.
Ebből adódóan egészségesebbek, mint másutt. Tulajdonképpen ez az alapja annak, hogy jó sajtot tudjunk készíteni. Innen már csak egy ugrás, hogy tisztán fejjünk és mindent nagy higéniával végezzük el.
Sokan nem gondolnák, de mi is rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állunk elkerülve egy esetleges betegség továbbterjesztésének akár az esélyét is.

A természetes körülmények közt tartott kecske húsa, és teje:

A kecskehús fogyasztásától sokan idegenkednek, pedig a kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani.
Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya, a kecskehús üzleti forgalomban csak elvétve kapható.
Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús.
A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben.

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak.
Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak.
A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben.
Ez csak néhány számos előnye közül. A vakítóan fehér kecsketejnek ugyanis számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben. Már pusztán az a tény, miszerint a kecske nem lesz vemhes, miközben tejet termel, óriási pluszként értékelhető. A tehén, miközben tejet ad, már hasában hordozza a következő embriót, aminek hatására a kifejt tejben feldúsul számos hormon szintje.